ŠIAULIŲ R. KUŽIŲ MOKYKLOJE DISKUSIJOS

,,SVEIKAS MAISTO PASIRINKIMAS“

   Šiaulių r. Kužių mokykloje visuomenės sveikatos specialistė pasakojo vaikams/mokiniams  apie sveikatai palankią mitybą, kad maistas užtikrintų fiziologinius poreikius, suteiktų energijos ir suformuotų teisingus mitybos įpročius. 

   Vaikystė ir paauglystė – labai svarbūs laikotarpiai, kurių metu formuojami sveikos gyvensenos įpročiai ir išmokstama gyventi sveikai. Žinodami pagrindinius sveikos mitybos principus ir taisykles, ir juos taikydami, mokėtų tinkamai pasirinkti sveikatai palankesnius maisto produktus.

PAGRINDINĖS MAISTINĖS MEDŽIAGOS

   ANGLIAVANDENIAI yra pagrindinis energijos šaltinis. Vaikams reikia daug energijos, nes jie yra aktyvesni, sparčiai vystosi ir auga. Svarbu, kad vaikai gautų geruosius angliavandenius iš vaisių, daržovių ir sveikų grūdų ir ribotų paprastuosius angliavandenius (miltai, rafinuotas cukrus).

   BALTYMAI – pagrindinė „statybinė“ medžiaga reikalinga ląstelių augimui. Vaikams reikalingas didelis kiekis aukščiausios kokybės baltymų, kad galėtų palaikyti greitą ląstelių augimą ir vystymąsi. Oda, raumenys, organai ir audinių ląstelės yra sudarytos iš baltymų kaip ir hormonai ir fermentai, kurie kontroliuoja augimą ir medžiagų apykaitą.

    RIEBALAI yra svarbus vaikų ir paauglių energijos šaltinis. Jie yra reikšmingas riebaluose tirpstančių vitaminų šaltinis. Todėl svarbu, kad mūsų vaikai vartotų tinkamus lipidus ir riebalus ir vengtų sočiųjų riebalų ir transriebalų. Sveikų riebalų daug yra žuvyje. Todėl reikia valgyti reguliariai kokybišką riebią žuvį arba vartoti maisto papildus su omega -3 riebalų rūgštimis.

    KITI SVARBŪS RIEBALAI, žinomi kaip lipidai ir steroliai randami sveikuose grūduose, turi teigiamą poveikį mūsų ląstelėms. Lipidai ir steroliai palaiko gerą maistinių medžiagų patekimą į ląsteles ir šalutinių produktų pašalinimą iš ląstelių.

    VITAMINAI IR MINERALAI, kaip biologiškai aktyvios medžiagos įeidami į fermentų sudėtį, dalyvauja įvairiose organizmo cheminėse reakcijose, medžiagų apykaitoje, kraujo krešėjime, vidinės organizmo terpės homeostazės palaikyme, kvėpavimo procesuose, elektrofiziologiniuose reiškiniuose, o kai kurios mineralinės medžiagos tiesiog sudaro įvairias organizmo struktūras. Su maistu būtina gauti reikalingus visų šių medžiagų kiekius, atsižvelgiant į amžių, lytį, fizinį aktyvumą.

SVEIKOS MITYBOS PRINCIPAI

  • NUOSAIKUMAS. Visos maistinės medžiagos turi būti vartojamos saikingai, nes jei jų vartojama per daug arba per mažai, jos gali pakenkti sveikatai. Pavyzdžiui, optimalus baltymų kiekis būtinas vaikų mityboje, nes baltimai yra vaikų augimo, vystymosi bei imuninės sistemos veikos užtikrinimo pagrindas, tačiau pernelyg didelis suvartojamų baltymų kiekis gali kelti alergijų pavojų.
  • ĮVAIRUMAS. Su maistu būtina gauti apie 40 maisto medžiagų. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą. Vartojant ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus bus patenkinami organizmo poreikiai šioms medžiagoms.
  • SUBALANSAVIMAS. Tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose. Maisto medžiagų poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties fizinio aktyvumo.

VAIKŲ SVEIKOS MITYBOS REKOMENDACIJOS

  • Ne mažiau kaip 3–4 kartus per dieną valgyti daržovių ir jų patiekalų ir ne mažiau kaip 1–2 kartus per dieną valgyti vaisių ar uogų.
  • Valgant ar užkandžiaujant reikėtų rinktis būtent vaisius ir daržoves, nes tai gali suteikti augančiam vaiko organizmui daugiau maistinių medžiagų ir padėti suformuoti sveikos mitybos įpročius.
  • Vieną kartą per dieną valgyti košių.
  • Pieno produktų (ne vien gryno pieno) suvalgyti apie 400–500 g/dieną.
  • Riebią mėsą ir mėsos produktus rekomenduojama keisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa.
  • Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus; rečiau vartoti saldžių gėrimų, saldumynų. Produktai, kurie turi daug cukraus (paprastųjų angliavandenių), yra tik energijos šaltinis, ir paprastai turi labai mažai kitų vertingų medžiagų.     

Svarbu, kad būtų laikomasi įvairumo principo, nes tik su įvairiais maisto produktais organizmas bus aprūpintas visomis reikalingomis maisto medžiagomis, vitaminais, mineralinėmis medžiagomis.

Parengta pagal: https://www.hi.lt/sveikatai-palanki-mityba/

Parengė: visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Enrika Vaznienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *