Rugsėjo 25-oji Europoje skelbiama „Tyrėjų naktimi“. Tai įspūdingas gyvybės, entuziazmo bei mokslo naujovių kupinas renginys, kuriame dalyvauja daugiau nei 30 Europos šalių, t.y. daugiau nei 300 Europos miestų.
„Tyrėjų nakties“ renginiai vyko ir mūsų mokykloje.
Aštuntokai atliko tiriamąjį darbą ,, Daržovių ir vaisių tyrimas indikatoriumi , pH ,,
Darbo tikslas.
- Ištirti įvairių daržovių ir vaisių sulčių rūgštingumą indikatoriais.
- Paieškoti informacijos apie rūgščių ir nerūgščių maisto produktų poveikį sveikatai.
- Palyginti tų sulčių rūgštingumą ir parašyti, kuris vaisių, daržovė yra rūgščiausias, netinkamas vartoti , sergant skrandžio ligomis.
Darbo eiga.
- Išsispausti iš visų vaisių ir daržovių sultis.
- Įmerkti indikatorius, stebėti kokia spalva jie nusidažė.
- Pagal spalvas nustatyti pH.
- Viską užrašyti į lentelę.
- Padaryti išvadas.
Išvados:
Pačios rūgščiausios sultys – citrinų.
Nerūgščiausios – agurkų ir bananų.
Poveikis sveikatai : kai jungiamajame audinyje susikaupia rūgščių žmones tampa nervingi, jautrūs stresui, mažėja darbingumas, greičiau pavargsta.
Rūgščios daržovės ir vaisiai nevartotini žmonėms, sergant skrandžio ligomis, ne jos padidina rūgščių kiekį skrandyje.
Chemijos mokytoja Danguolė Norkuvienė




